Kun je vet verbranden met een koude douche?


Veel mensen moeten niet denken aan het nemen van een koude douche, maar wist je dat tal van wetenschappelijke studies aantonen dat het nemen van een koude douche vele gezondheidsvoordelen heeft?

Een aantal gezondheidsvoordelen op een rij

1. Een boost voor je immuunsysteem

Een koude douche remt ontstekingen. In ons lichaam kunnen naast ‘gewone’ ontstekingen (een rode, warme, gezwollen en pijnlijke plek) ook laaggradige ontstekingen voorkomen. Een laaggradige ontsteking is een continue activatie van het immuunsysteem. In andere woorden betekent dit dat ons immuunsysteem continue aanstaat. Laaggradige ontstekingen worden veroorzaakt door onze huidige westerse leefstijl zoals stress, ongezonde voeding, te weinig beweging in combinatie met een zittende leefstijl, overgewicht enz. Laaggradige ontstekingen zijn daarom één van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van de welbekende welvaartsziekten, denk aan diabetes, hart- en vaatziekten, depressies, burn-out etc. Een koude douche kan een positieve invloed hebben op deze laaggradige ontstekingen doordat het zorgt voor een toename van interleukine en natural killer cellen. Deze stoffen spelen een belangrijke rol voor je immuunsysteem en helpen je te beschermen tegen ziekte.

2. Toename van bruin vetweefsel

In ons lichaam wordt onderscheidt gemaakt tussen onder andere wit- en bruin vetweefsel. Bruin vet is vetweefsel dat energie omzet in warmte. Het verbrandt calorieën. Bruin vet wordt actief in ons lichaam als het lichaam het koud heeft en zorgt door verbranding ervoor dat onze lichaamstemperatuur op peil blijft. Wit vet heeft ook een isolerende functie, maar werkt in tegenstelling tot bruin vet anders. Wit vet zet energie niet om, maar slaat het op veelal rondom onze organen en zichtbare plaatsen zoals de heupen en buik. In feite is bruin vet goed voor onze gezondheid en wit vet niet. Het nemen van een koude douche zorgt voor een toename in bruin vet, en dat zorgt vervolgens weer voor het verbranden van meer calorieën.

3. Toename van gelukshormonen

Koud douchen zorgt voor een toename van endorfine. Endorfine, een neurotransmitter, wordt ook één van de gelukshormonen genoemd. Het geeft ons fijne gevoelens. Neurotransmitters zijn boodschappers van je hersenen en geven prikkels van de ene zenuwcel naar de andere zenuwcel. Endorfine heeft een direct remmende werking op onze stresshormonen. Twee andere gelukshormonen zijn dopamine en serotonine. Deze hormonen hebben onder andere invloed op onze stemming, zelfvertrouwen, geheugen, eetlust, seksuele activiteit etc. Bij mensen met een depressie is doorgaans een verstoorde huishouding van een van deze gelukshormonen. Een koude douche kan een bijdrage leveren aan het herstel van de balans van deze hormonen, waardoor mensen zich beter voelen. Daarnaast zitten in onze huid kou-receptoren. Indien deze receptoren blootgesteld worden aan bijvoorbeeld koud water vinden er zenuwimpulsen vanuit de huid naar onze hersenen plaats. Deze impulsen kunnen ook een antidepressieve werking hebben.  

4. Stimulatie van onze doorbloeding

Bij kou vernauwen onze bloedvaten en trekken ze samen om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Als je vervolgens de warmte weer in gaat, zetten je bloedvaten zich wijd open. Dat zorgt bij de meeste mensen voor een betere doorstroming van de bloedcirculatie én het hele cardiovasculaire systeem. Een goede doorbloeding zorgt er vervolgens voor dat er voldoende zuurstof naar al je organen gaat en dat je afvalstoffen worden afgevoerd.

Hoe pas ik dit toe in de praktijk?

Koud douchen kun je het best langzaam op te bouwen. Begin met 10 seconden, de dag erna 20 seconden, vervolgens 30 seconden enzovoorts. Probeer het langzaam op te bouwen naar 2 tot 3 minuten. Wanneer je dit in de ochtend doet heb je er de hele dag profijt van. Houd je ademhaling in de gaten, aangezien je door de kou vaak je adem probeert in te houden en daardoor verkrampt. Ik zou zeggen probeer het uit en ervaar de positieve effecten van koud douchen!

Let op: indien je hartproblemen hebt, raad ik het af om koud te douchen. Pak ook geen koude douche rondom je menstruatie, als je ziek bent, ondergewicht hebt of herstellende bent van een burn-out.

PS: Volg je het PS. food & lifestyle programma, en wil je jouw voortgang nog een extra boost geven? Probeer dan eens wat koud douchen met jou doet!

Bron: psfoodandlifestyle.be

Recente posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Online afspraak boeken

Geef bij het inboeken duidelijk aan waarvoor je komt zodat ik alvast de nodige tijd voor jou kan vrijmaken.

  
  • PowerSlim = PS Intake gesprek (1h)
  • E-Fit Proefsessie = GRATIS Proefsessie E-Fit (1h)

Liever telefonisch je afspraak inplannen?
Dat kan via 089 440 200​​​​​​​.

(niet via e-mail of andere social mediakanalen)

* Annuleren kan enkel telefonisch, niet online.
Bij het niet nakomen van een gemaakte afspraak zijn wij genoodzaakt hiervoor een vergoeding van 65 € aan te rekenen voor de gereserveerde tijd.

maak nu jouw afspraak

In de kijker